A GYÓGYNÖVÉNYEK ALKALMAZÁSI MÓDJAI

Pallas70 - Fitoterápia képzést indítunk!

A gyógynövények használata egyidős az emberiséggel. Az állatok megfigyelése során jöttek rá az ősemberek, a gyógynövények segítő-gyógyító hatásaira.

Néhány jó tanács:

-a gyógynövények maguk is élő szervezetek, mint az ember, ezért jobban illik hozzá ez a gyógymód

-a gyógynövények nem csodaszerek, tudatában kell lennünk azok korlátaival

-az egyes gyógynövényeket személyre szabottan használjuk

-csak olyan növényt alkalmazzunk, amelyet biztosan ismerünk

-általában a gyógynövények több féle hatóanyagot tartalmaznak, így komplexen fejtik ki hatásukat

Milyen a jó fitoterapeuta?

-megfelelő szakmai tudással rendelkezik

-mindig a problémának megfelelő gyógynövényeket alkalmazza

-adekvát módszerek–teljesen megfelelő fitoterápiás módszerek alkalmazása

-folyamatosan tanul, fejleszti meglévő tudását (szakkönyvek, aktuálisismeretek)

Gyógynövények felhasználási módjai

Gyógyteák:ebben az esetben a növényi drog vizes oldatban fejti ki hatását

.-egykomponensű gyógyteák: olyan tea, amelynek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része

-bio teák: olyan gyógynövény alapú teák, amelyek megfelelnek a bio termékekre vonatkozó minőségi előírásoknak

-élvezeti teák: olyan gyógynövény alapú teák, amelyek alapanyaga a gyógynövény hatásos része, de élvezeti értékét más természetes anyagokkal fokozzák

A növényi drogokból előállított készítmény megválasztása függ

1.a hatóanyag oldékonysági viszonyaitól

2.a beviteli módtól

3.az adagoktól

4.a tárolási lehetőségektől

1. Az oldékonysági viszonyoktól függően kivonószerként vizet, különböző töménységű etilalkoholt, olajat esetenként más oldószert ill. kivonófolyadékot használhatunk (bor, ecet).

2. Az alkalmazási módlehet helyi, külsőleg(bőrre ható kenőcsök, oldatok a száj, a torok öblögetéséhez). A belsőleges általános kezelésre szánt gyógyszerek adagolása történik szájon át, végbélen át és légzőkészüléken keresztül, befecskendezésre alkalmas steril oldatok alakjában.

3. A gyógyszerformákegy részénél a drogokra számított adag grammos nagyságrendű (a legtöbb vizes kivonatnál), más részénél pontosabban meghatározott, milligramm vagy centigramm nagyságrendű (cseppek, tabletták, drazsék, végbélkúpok, injekciók).

4.A vizes kivonatokáltalában korlátozott ideig, a vízmentes gyógyszerformák, de a fiolázott, steril vizes oldatok is legalább egy évig tárolhatók. A vízmentesített kivonatok (száraz kivonatok) és a legtöbb hatóanyag hosszabb ideig eltartható

Forrázat (infúzum)

-Forrázat készül a zsengébb, vékonyabb részekből (virágok, levelek, herba), főleg ha illékony hatóanyagot is tartalmaznak. Házi készítésekor a drogot leforrázzuk, kb. 15 percig lefedve állni hagyjuk, majd lehetőleg vásznonkeresztül szűrjük le.

-Szintén legfeljebb csak egy napi adag készíthető el egyszerre.

Főzet (dekoktum)

-Főzet készítése indokolt, valahányszor a drog tömörebb állományú (gyökerek, gyökértörzsek, gumók, kérgek, termések, melyek sejtfalai kemények), amikor a hatóanyag nem vagy kevésbé illékony és nem szenved változást hő hatására.

-A főzet készítése előtt a szárított növényi részeket meg kell őrölni ill. apró darabokra vágni. Házi használatra a leforrázott drogot kis tűzön forrás hőmérsékleten tartjuk 5 -15 percig majd további kb. 10 -15 perc múlva még forró állapotban szűrjük le.

A főzésre használt edény üveg-, kerámia-vagy cserépedény legyen.

-Hibátlan zománcú fémedény is alkalmas, de semmi esetre se használjunk alumínium edényt. Egynapi adag készíthető el egyszerre, tovább nem tárolható. Az egynapi tárolás is csak jól záródó üvegben és hűtőszekrényben oldható meg kielégítően

Hideg áztatás (maceráció)

-Hideg vízben (szobahőmérsékleten) áztatással készülnek azon vizes kivonatok melyeknek hatóanyagának illóolajtartalma jelentősen nagy és/vagy a hatóanyag hőre érzékeny, és ha ilyen körülmények között a hatóanyag jól, de a kedvezőtlen anyagok nem vonódnak ki. (Zilizgyökér, Bengekéreg).

-Ez esetben szintén a főzeteknél leírtak szerint járunk el azzal a különbséggel, hogy a hideg vízben 12 óráig áztatjuk a növényeket, lehetőleg zárható cserépedényben. Illóolaj tartalmú drogok esetén megoldható a hideg infúzium, vagy macerátum készítése hideg tejjel is.

-A tej, zsírokat és olajokat tartalmaz, amely miatt a növény zsíros olajos alkotórészei nem, de viszont az illóolajok kioldódnak. (Az illóolajok csak elnevezésükben olajok de egyébként nem olaj természetűek.

Szeszes kivonatok (tinktúrák)

-Általánosan elmondható, hogy a növényi hatóanyagok kioldására az alkohol alkalmasabb oldószer, mint a víz. Az alkohol és a víz keveréke oldja a növények fontosabb hatóanyagait, egyúttal konzervál is.

-Tinktúraként említik még az alkoholos kivonatok mellett a glicerin vagy ecet bázisú kivonatokat is.

-A szeszes kivonatok a hatóanyagok oldékonysági viszonyaitól függően meghatározott töménységű etilalkohollal készülnek főleg gyógyszertárban, félipari vagy ipari méretekben.

-A vizes kivonatokkal szemben előnyük, hogy hosszabb ideig 1 -2 évig is eltarthatók. A gyógyszertári készítésű tinktúráknála drog kivonószer arány 1:5 -1:10 és az adagok általában cseppenkéntiek. 55 -66 cseppjük felel meg 1 grammnak.

-Tinktúrák szintén készíthetőek egy és több drog keverékéből is.

-Az itt megadott receptúra egyszerű és könnyen alkalmazható, eltér a gyógyszerkönyvekben előírtaktól, amelyek növényenként meghatározzák a kivonásoknál alkalmazandó alkohol és víz arányát. Házilagos előállításhoz azonban megfelel a 30% alkoholtartalmú, ízhatásra közömbösvodka vagy 45% -52% -os gyümölcspálinka is

.-Tinktúrát ecetfelhasználásával is készíthetünk (gyógyecetek), melyben az ecetsav az alkoholhoz hasonló oldó-és tartósító szerül szolgál. Ecettinktúra előállításához almaecetet használjunk, semmiképpen a szintetikus úton előállított ecetet. Az almaecet fogyasztása egyébként is ajánlható egészségvédő hatása miatt.

-Az almaecet előállítása: Az almaecet alapja az almamust, vagyis almalé, melyben alkohol képződött. Minél magasabb az alma cukortartalma, annál nagyobb lesz a must alkoholtartalma, és annál könnyebben képződik végül ecetsav. Legjobb, ha kisméretű, jó ízű almákat választunk, és egészben tesszük be őket a mustprésbe. Ha csak hulladékból, tehát almahéjból, csutkából készül a must, gyengébb lesz a minősége.

-Sokszor élesztőt is adnak hozzá, hogy fokozzák az alkoholképződést. Később pedig speciális ecetsav-baktériumokkal “oltják be” a mustot, hogy gyorsítsák az ecetsav képződést.

-Vannak, akik évekig fahordókban “érlelt” almabort használnak alapul, amit aztán üvegballonokban erjesztenek speciális ecetsav-baktériumok hozzáadásával. Mások felszíni erjesztési folyamatot használnak (Orléans-eljárás)

-Az eljárás során a lefektetett diófahordókat körülbelül félig megtöltik almamusttal, majd hozzáadnak némi ecetet a baktériumflóra megteremtéséhez. Az erjedéshez szükséges levegő, a hordó felső részébe fúrt lyukakon áramlik be. Ha megérett a hordókban az ecet, időről időre lecsapolnak belőle egy keveset és mindig friss mustot öntenek hozzá, amíg csak ki nem kell tisztítani a hordókat

-A kész ecetet aztán másik hordóba töltik és ott tárolják egy ideig, hogy kifinomultabb aromát nyerjenek.-Glicerin alapútinktúráknak, glicerines kivonatoknak az alkoholoshoz viszonyítva az előnye, hogy az emésztőrendszerre enyhébb hatású, hátránya viszont, hogy a zsíros, olajos komponenseket nem oldja ki. Glicerines tinktúrát úgy készítünk, hogy 110g száraz, aprított növényanyagot glicerin-víz 1:4 arányú keverékének 1/2 literes mennyiségébe áztatjuk, és naponta felrázzuk. 2 hét múlva leszűrjük, s az alkoholosnál leírtak szerint járunk el

Folyékony kivonat (extractum fluidum)

-A folyékony kivonat a legtöményebb cseppfolyós halmazállapotú gyógyszeralakok egyike, a drog kivonószer arány 1:1 -1:3.

-Teljesen bepárolhatók légritkított térben melegítéssel (száraz kivonat, extractum siccum), légköri nyomáson porlasztással vagy fagyasztásos szárítással (liofilezés, ez utóbbit hőérzékeny anyagoknál alkalmazzák) állítható elő

Gyógybor

-A gyógyborok háziszerként készíthetők, a drogot borral forrázzuk le, pár percig kis lángon a forrást megközelítő hőmérsékleten tartjuk, több órás, esetenként néhány napi állás és ülepítés után szűrjük.

-Az előírt térfogatot a szűrés után borral egészítjük ki. Az egyszeri adag 30-50 ml.

Olajos kivonat

-Az olajos kivonatok étolajjal készülnek. A vízben nem, de olajban oldódó hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerformákat főleg külsőlegesen használják (Oleum Hyoscyami, Oleum Hiperici, utóbbit belsőlegesen is). Illóolajos készítmények oldó-, illetve vivőszere is lehet étolaj.

Kenőcs (unguentum)

-Lágy gyógyszerforma, alapanyaga lehet zsíros természetű (napraforgóolaj, gyapjúzsír, disznózsír, méhviasz) vagy vízben oldódó, vízzel duzzasztható alapanyag (lemosható kenőcsök), máskor emulzió jellegűek.

-Amennyiben a növény vízben oldódó és zsíroldékony hatóanyagokat egyaránt tartalmaz, az emulzió egyik fázisát a vizes kivonat, másik fázisát az olajos kivonat képezheti.

-A kenőcs anyagai az alkalmazás helyén fejtik ki hatásukat (bőrgyógyászati készítmények), vagy a bőrön keresztüli gyógyszerbevitel egyik lehetőségeként használhatók fel.

Végbélkúp (suppositorium)

-Szintén zsíros vagy vizes alapanyagokból készül, a hatásos vegyületek oldékonysági és felszívódási viszonyaitól függően.

Gyógyszeres por (pulvis)

-A szemcsézett por (granulátum) vagy a belőlük préseléssel készült tabletta (comprimata) belsőleges használatra szánt szilárd gyógyszeranyag. Növényi drog is szerepelhet az osztott porban.

-A növényi por tablettázható, általában azonban a kivonat vagy a hatóanyag szerepel a tabletták összetételében.

-A drazsék főleg akkor jelentenek előnyt a tablettákkal szemben, ha bélben oldódó bevonatuk miatt a gyomorfalat izgató anyagok csak lúgos közegben szabadulnak fel belőlük.

-A gyógyszeres porok forgalomba kerülnek gyógyszertárban ostya-vagy zselatinos tokba kiszerelve. Vízben azonnal oldódó porok vagy szemcsézett porok alakjában forgalmazzák továbbá a beszárított növényi kivonatokat, melyeket azután vízzel elkeverve gyógyteaként adagolnak.

Oldat (solutio)

-Az oldat szolgálhat belsőleges használatra szánt gyógyszerek adagolására. Az oldószer lehet desztillált víz (Aqua aromatica), utóbbi az íz javítására is szolgál; ízfedés céljára kölönböző szörpök (sirup) használhatók (Sirupus aurantit, Sirupus citri), de a szirup önálló gyógyszerforma is (pl. az orvosi vénnyel rendelhető Sirupus codeini 0,2% köhögéscsillapító)

-Az erős hatású gyógyszeres oldatok csepp (gutta) alakjában adagolandók. A szemcsepp (kollirium, oculogutta), az orrcsepp (nasogutta), a fülcsepp (otogutta) iparilag vagy gyógyszertárban készül.

-Külsőleges használatra szánt oldatok a száj-és toroköblögető, lemosó (lotio), öblítő-, ecsetelő szerek

.-Az emésztőrendszer kikerülésével (parenterálisan) befecskendezésre szánt steril olddatok (injekció) beviteli útja esetenként bőr alatti (subcutan), izomba (intramuscularis) kis térfogatú vizes vagy olajos oldat alakjában, vagy véráramba juttatva (intravénásan), utóbbi esetben az adagolás történhet órákon keresztül is, nagy hígításban (cseppinfusiók vagy perfusiók). A befecskendezésre szánt steril oldatok majdnem kivétel nélkül egységes hatóanyagot tartalmaznak.

Illóolaj előállítása

-Az illóolajok előállítására különböző módszerek ismeretesek –préselés, sajtolás (citrusfélék)

-Ezek közül a legelterjedtebb a desztillációs feldolgozás, amely vízzel vagy gőzzel történik. Oldószeres kivonással is készülhet illóolaj.

-Ez esetben alacsony forráspontú szerves oldószerrel vonják ki az illóolajat majd az oldószer elpárologtatása után visszamaradt, ún. konkrét olajat (amely az illóolajon kívül viaszokat és egyéb anyagokat tartalmaz) alkohollal tovább extrahálják, majd az alkohol elpárologtatása után nyerik az abszolút olajat.

Borogatások

-A borogatás a bőr betegségei, az égési sérülések, az izom-és mellkastáji fájdalmak, valamint egyéb, fájdalmas testrészekre enyhítő és gyógyító hatású gyógymód. Borogatást jó eredménnyel alkalmazhatunk idegzsába, zúzódások és horzsolások, nyílt sebek, görcsös menstruáció és ficamból eredő fájdalmak esetén

.-Az aromaterápia alkalmazása során 1dl meleg vízhez 6-10 csepp illóolajat keverünk, majd egy jól nedvszívó ruhadarabot mártunk a folyadékba, gyengén kinyomkodjuk, s a sérült testrészre helyezzük.

-Kisebb területek borogatására a tiszta illóolaj is alkalmas. Ilyenkor a kezelendő bőrfelületre teszünk néhány csepp illóolajat, majd nedvesített géz-vagy pamutanyagdarabbal betakarjuk, ragtapasszal rögzítjük. Tiszta illóolajok rendszeres ismétléssel égési sérülésekre, rovarcsípésekre felkenve csökkentik a kezdeti fájdalmakat és fertőtlenítő hatásúak is. A herpesz fellépése esetén gyorsítja a gyógyulást.

Fürdők

-A növényi anyagok nagy többsége képes a bőrön keresztül áthatolni, s ezt az előnyös tulajdonságukat használjuk ki az aromaterápiás fürdők alkalmazásakor.

-A bőrön keresztül történő reszorpció mértékét és hányadát számtalan kísérlet keretében határozták meg és kimutatták, hogy pl. a terpének bőrön keresztüli áthatolása százszorta jobb, mint a vízé, vagy az alfapinén nevű, sok illóolajban előforduló komponens már a fürdést követő huszadik perctől kimutatható a kilélegzett levegőből egy illóolajos fürdő vétele után.

-A fürdővízből kipárolgó illóolajok gőzeinek beszívása egy inhalációs kezeléssel felér, természetesen a fürdőszoba levegőjét fertőtleníti, kellemesen illatossá teszik a használatos növények, illetve azok készítményei.

-Az aromás fürdők többnyire relaxáns hatásúak, ezért az egészség megőrzéséhez a rendszeres fürdő hozzásegít, s néhány betegség leküzdésében is mint kellemes kiegészítő kezelés jó hatású.

-A fürdés húsz percnél ne tartson tovább. Az aromás gyógynövényeket a fürdővízhez különböző módon adagolhatjuk.

-Ezek közül már ismertettük a forrázat és főzet elkészítési módját, mely készítményekből teljes fürdő esetén, kádanként fél liter mennyiséget használjunk. A kisebb vízigényű kéz-vagy lábfürdőt hígítatlan formában készítsük, azaz magában a teában fürdessük a végtagokat.

-Az illóolajokat fürdővízbe csepegtetve használjuk. Mézben 6-8 csepp illólajat elkeverünk, és így öntjük a fürdővízbe.

Inhaláció

-Inhalálás során a hatóanyagok a tüdőn keresztül választódnak ki, s belőlük jó néhány megkönnyíti a hörgők és a légcső váladékainak kiürítését azáltal, hogy a váladékot hígabbá teszik, s a légutak hámcsillóinak mozgását fokozzák. Mindemellett még antibiotikus hatással is rendelkezik az illóolajok nagy része, s ezért az inhaláció aromaterápiás módszere ideális kezelése lehet a légúti megbetegedéseknek.

-Az inhaláció anyagához alkalmasak a növények főzetei, forrázatai, s az illóolajok formájában történő adagolás is.

-Tilos: magas lázas állapotban, kisgyermekeknél, epilepsiásoknál!

Masszázs, masszázsolajok

-Az emberi betegségek kezelésére szolgáló eljárások közül a masszázst már Hippokratész is ajánlotta. A masszázs szó maga is görög eredetű, jelentése dagasztás, gyúrás. A magyar népi orvoslás régi időktől kezdve ismeri és alkalmazza a masszázst, a “kenést”-t. Minden faluban több kenőasszony is működött, közülük egy-egy messze földön méltán vált híresé. Az utóbbi időben különböző masszázsok alkalmazásai egyre népszerűbbé váltak, főleg a reflexzónamasszázs, a shiatsu, amelyek szorosan kapcsolhatók az akupresszúrás kezelésekhez.

-Az alapos, jó masszázzsal a test szerveinek működését -a bőrt, az idegeket, a mirigyeket stb. -élénkítjük, a vér és a nyirok áramlását serkentjük, melynek következtében a salakanyagok gyorsabban távoznak a szervezetből. A salakanyagok gyors kiürítésével egy sor betegség megelőzhető.

-Az aromaterápiás masszázs -a jótékony hatású illóolajok felhasználásával kibővített masszázs -komplettebbé teszi az egyszerű masszázst az illóolajok közvetlen és közvetett hatásai révén.

-A testmasszázs fogásai lehetnek lágy, könnyed, ritmikusan simogató mozgások, ezek főleg az izmok és az idegek relaxálására, míg az erősebben ütögető és gyúró mozgások az elhájasodott területek helyi fogyasztására irányulnak.

-Az aromaterápiás masszázs során főleg a lágy ütögető fogásokat alkalmazzák, melyet Effleurage (aflörázs) technikának is neveznek, ez magába foglal egy kevés gyúrást és dörzsölő masszázst (vagy nyomást) is

Perkoláció/kioldás

-Préselés:pl. búzafű, aloe

-Zsírral való kivonás:pl. körömvirág

-Centrifugálás:pl. gyümölcsleveket

Fontos a kinyerés módjának eldöntésénél:

-a terápiás adagolás lehetősége (pl.alkoholos oldat)

-a készítmény tárolási ideje

Gyógykészítmény formák

Gyógyméz: propoliszos méz

-Elixír: jelentése-csodaszer -ízesített gyógynövény készítmény (tinktúra,kivonatformájában)

-Szirup: tömény cukoroldat, vagy nagyobb mennyiségű cukrot és különféle gyümölcsök (málna, szeder, ribizke, narancs, citrom) nedveit vagy növényiextraktumokat (mákhéj, kinakéreg, szenna-, mentalevél) tartalmazó folyadék(pl.lándzsásútifűszirup)

-Tinktúra: növényi (esetleg állati) drogokból készített alkoholos vagy éteres-alkoholos híg kivonatok, melyeknek színe, szaga és íze a felhasznált drogra és a kivonó folyadékra jellemző (pl. csalántitkúra)

-Ecetes kivonat:lazán töltsünk meg egy kisméretű befőttes üveget a kívánt fűszernövénnyel, öntsük fel hideg10%-os ecettel. Tegyük sötét helyre, időnként rázzuk fel. Három hét múlva szűrjük le, és máris használható.(citromfű, tárkony, mentastb)

-Fűszerecet: Fűszerecetetkészíthetünk közönséges (8-12%-os) étkezési ecetbőlis, de alapanyagnak használhatunk lágyabb ízű gyümölcs-vagy borecetet. Az ízesítő anyag lehet tárkony, citrom, málnastb

.-Gyógybor: borral vagy borból készült gyógyító, pl. vérképző vagy erősítő ital

-Gyógypálinka: rozmaringot, tárkonyt,bazsalikomot, kamillát, koriandert tartalmaznak, mézzel ízesítetik

Gyógykészítmény formák belsőleg felhasználva

-Gyógycukorkák(eukaliptusz, pemetefű, mentolos, mézes)

-Gyógynövényes tabletták: sörélesztő tabletta, fokhagyma drazsé

-Kapszulák: gyógyszerészetben az a papír tokocska, melyben a por alakúorvosságot kiszolgálják (lágyzselatin, keményzselatin, mikrokapszulák)

-Porok: por alakú gyógynövényformák -Rágótabletták: Ca-rágótabletta

Félszáraz gyógykészítmény formák –külsőleg alkalmazva:

-Por: por alakú gyógynövényformák (feketenadálytő liszt)

-Krém: Richtofit, Calendula officinalis

-kenőcs-unguentum: árnika, propoliszos kenőcs, rozmaring, francia levendula stb.

-iszappakolás-Kolopi iszap

-tapasz(különböző hatóanyaggal átitatva) Reuma tapasz

-kúp(propoliszos kúp) a suppositorium a latin supponere -alátesz szóból származik

-zselé: bőrtisztító kozmetikumokrésze a gyógynövényi drog

Folyékony gyógykészítmény formák–külsőleg használva:

-olajos bedörzsöléshez: levendula, orbáncfű, borsosmenta

-külső lemosás: diólevél, nyírfa, kamilla, körömvirág

-Gyógyfürdő:sós, kamillás, zsurlós stb.

-Beöntés: ricinus olaj(gyermekeknél tilos)

-Szájüregi fertőtlenítés:cserszömörce kivonat, kamilla stb.

-Inhaláció:zeller, kamilla, eukaliptusz