A GYÓGYNÖVÉNYEK ELLENJAVALLATAI ÉS MELLÉKHATÁSUK

Fitoterápia - Gyógyítás gyógynövényekkel! • Ezerjófű Gyógynövénybolt

A gyógynövények használata évezedekre nyúlik vissza, és napjainkban is egyre többen kedvelik.A népi gyógyászat által alkalmazott növényi gyógymódok számos, hosszú ideig fennálló betegség esetén jótékony hatásúnak bizonyultak. A könnyebb hozzáférhetőség, “a természetesség” és az évszázados tapasztalat, hagyomány sokaknak jelent garanciát a gyógyulásra. Szem előtt kell tartanunk, hogy bizonyos gyógynövényekben lévőanyagok a szervezetre ártalmasak, mérgező tulajdonsággal rendelkeznek (alkaloid tartalmú drogok).

Mérgező hatású növényi drogok

-Fagyöngy–Viscum album (szívre ható viszkotoxinttartalmaz -bogyója erősen mérgező)

-Őszi kikerics-Colchicum autumnale(magjában megtalálható a kolchicin un. orsóméreg és metafázis inhibitor-gyógyszerészet használja-túladagolása halálos)

-Nadragulyában-Atropa belladonna(tropánvázas alkaloidokatatropint, L-hioszciamintés belladonint, legnagyobb mennyiségben a bogyó tartalmazza, súlyosan mérgező)

-Ebvész-Strychnos nux-vomica(magva keserű, gyorsan ható idegméreg, az indiánok nyílmérgemagjában a sztrichnin-mérgező alkaloid –légzésbénulás-halál)

-Gyöngyvirág–Convallaria majalis(gyöktörzse, levele, de a virág, termése is erősen mérgező vegyületeket -szívre ható glikozidot, szaponint)

-Gyapjas gyűszűvirágban –Digitalis lanata(szteroid glikozidok-szívgyógyszerek-gyógyszerészet)

-Ricinus-Ricinus communis: magja erősen mérgező–toxicitás mértéke: gyermekeknél már 1-2mag is halálos lehet, felnőtteknél ez a mennyiség 5-6 szem.

Számos növényi eredetű, enyhébb hatású hatóanyag krónikusvagy az előírt adagnál nagyobb dózisban történő alkalmazása során igen súlyos mellékhatások alakulhatnak ki

-fehérüröm hajtás, zsályalevél

-medveszőlőlevél, kutyabengekéreg

-boróka tobozbogyó csak néhány azon növényi részek közül, amelyek krónikus használata nem ajánlott

Gyógynövény -terápia speciális esetekben

-Terhesség, szoptatás ideje alatt ugyanazok az óvatossági irányelvek vonatkoznak a növényi eredetű szerek alkalmazására, mint a törzskönyvezett gyógyszerkészítmények szedésére.

-Kisgyermekek esetén is külön elővigyázatosság szükséges, példaként az antrakinont tartalmazó hashajtó növények belsőleg történő használatát említhetjük, amit 12 éves kor alatt a szakirodalmi források nem javasolnak.

-Súlyos megbetegedések fennállása esetén a gyógynövény terápia alkalmazása előtt kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze szakvéleményét

-belső vérzések

-cukorbetegség

-gyomor-nyombélfekély

magas vérnyomás, migrén

-bélszűkület

-lázzal járó akut megbetegedések,

-krónikus vesebetegség és szívműködési zavarok nem kezelhetők kizárólag növényi eredetű gyógyhatású termékekkel, azonban a gyógynövényi részekből készült szerek orvosi felügyelettel a klasszikus gyógyszeres terápia mellett kiváló kiegészítő szerepet tölthetnek be a beteg gyógyszerelésében

Gyakran előforduló mellékhatások közé sorolható a szeszkviterpén tartalmú növényi részek alkalmazása során fellépő allergiás reakció leginkább bőrgyulladás formájában. A kamilla-és az árnikavirágot tartalmazó kenőcsök, krémek, borogatások után jelentkező bőrpír, gyulladás figyelmeztető tünet, ilyen esetekben a növényt a beteg többé már nem használhatja.

Útmutató a gyógynövények használatához

-Ha a betegtájékoztatóban a növényi eredetű készítmény külsőleg történő alkalmazását írják elő, akkor azt ne használjuk belsőleg a hatás fokozása érdekében.

-Az árnika külsőleg sokoldalú gyógyír, de tea formájában történő elfogyasztásának súlyos mellékhatásai lehetnek

. -Ne essünk abba a hibába, hogy a külsőleg felvitt növényi részek hatóanyagai nem szívódhatnak fel.

-A fekete nadálytőolyan alkaloidokat tartalmaz, amelyeknek a hosszú távú használata a potenciális májkárosító és rákkeltő hatás miatt még külsőleg sem javasolt.

-A szívre ható glikozidok, a mákból elkülönített alkaloidok, a nadragulyából nyert atropin gyári gyógyszerkészítmények hatóanyagául szolgálnak.

-Ezek erős hatású szerek, a gyógyszergyári készítés során a hatóanyag-tartalmuk mindvégig ellenőrzött, és orvosi monitorozás mellett biztonsággal alkalmazhatóak betegségek gyógyítására.

-A fenti hatóanyagok gyógynövényből házilag történő izolálása vagy feldolgozása, egyéni felhasználása nemcsak életet veszélyeztető állapot kialakulását idézheti elő, hanem egyes esetekben törvénnyel ütköző cselekedet.

-A homeopátiás gyakorlatban számos gyógynövényt illetve növényi részt használnak föl.

-A hatóanyagokat a homeopátiás készítmények kis mennyiségben tartalmazzák, így ezek a szerek szinte mellékhatás nélküliek, hozzászokás nemalakul ki, a klasszikus gyógyszeres terápia mellett is használhatók, betegségek megelőzésére és gyermekgyógyászati célokra is eredményesen alkalmazhatóak. -Akut megbetegedés esetén forduljunk szakorvoshoz.

-A betegség súlyosságától függően a kezelőorvos által előírt gyógyszeres terápia kiegészítéseként a gyógynövénnyel történő kezelés csak orvosi, gyógyszerészi konzultációt követően történjen meg.

-Egyes gyógynövények ugyanis befolyásolhatják a szedett gyógyszerek felszívódását, így azok hatásukat nem a kívánt mértékben fogják kifejteni.