A házi szerek elkészítésének műveletei

Forrázat.

Azokból a növényi részekből készülhet forrázat, melyeket az elkészítés közben a víz jól átjár, és a hatóanyag a vízben oldódik. 15-30 g szárított fű szükséges a mintegy 0,5 liter vízbe, vagy 1-1,5 kanálszáraz növény egy csészébe. A forrásban lévő vízbe kell tenni a virág, levél, szár drogot, majd azonnal levenni a tűzről, s 10-20 percig állni hagyni. Hosszabb áztatáskor a tea töményebb lesz. Egyes könyvek leírásaiban a forrázat készítésekor a szárított,ritkábban a friss növényi részeket egy csészébe teszik, s a forró vizet ráöntik. A friss növények alkalmazásakor a mennyiség a szárítottnak a kétszerese. Az áztatás pár percig, de 10-20 percig is tarthat, majd szűrni kell a teát. Néha a gyógynövényt szűrőre teszik, s elég a forró vízzel leönteni. Állás közben az edényt érdemes lefedve tartani, mert elsősorban az illóolajakat is tartalmazó növényekből a gőzzel távoznak, de a fedőről kicsapódva visszahullnak a forrázatba. Amíg a tea hűl, a meleg gőz belélegzése is gyógyító hatású.A forrázatok gyakran keserű, vagy kellemetlen ízűek, ezért édesítésük, ízesítésük megengedett, de gyakran javasolják azok elhagyását. Megjegyzik, hogy a természet a keserű ízű anyagokkal akadályozza meg azok túlfogyasztását. Amennyiben a recept friss forrázatot említ, az nem a frissen gyűjtött növényre vonatkozik, hanem arra, hogy a frissen elkészült teát kell fogyasztani

A főzet.

Hasonló a forrázathoz, de 10-20 percig alacsony lángon forrni hagyjuk a főzetet, főleg a gyökér, termés, rügy és kéreg drogokat, néha a szár és vastagabb levél drogokat is. Ezt az erélyesebb módszert alkalmazzák akkor is, ha vízben nehezebben oldódó anyagokat akarnak kivonni, pl. ha a pongyola pitypang gyökerét használják. A forralás közben elpárolgott vizet a szűrés után pótolhatjuk.

Áztatás.

A hőre érzékeny hatóanyagok miatt a gyógynövény részeket hideg vagy langyos vízben kell legalább 6-8 óra hosszat, de gyakran tovább áztatnunk, pl. orvosi ziliz, csipkebogyó, fehér fagyöngy esetében. Általános szabály, hogy három deciliter vízhez egy kanál növényt tegyünk, de borogatáshoz, öblítéshez két-háromszor annyit.

Fürdő.

Fenyő, zabszalma, zsurló, kamilla, cserfa kéreg felhasználásával készülhet.

Tinktúra.

A gyógynövény alkoholos kivonata, mely tömény, s így könnyebben és tovább is tárolható, szállítható. Az áztatás 10-30 °C-on történjen, hat-nyolc nap alatt. Pár naponként a keveréket fel kell rázni, hogy a fontos vegyületek kioldását elősegítsük. Az ázás ideje alatt a folyadék színének változása természetes folyamat. Közvetlen napsugárzás ne érje az üveget, mely lehetőség szerint barna legyen. A kereskedők az áztatáshoz 96 %-os alkoholt használnak, a házi készítményeknél az 50 % körüli alkohol a gyakori. A kész tinktúrát hűvös helyen tárolják, gyermek ne férjen hozzá, mert a tömény anyagból már kisebb mennyiség is káros, esetleg halálos lehet.