Akác ( fehér)

Utak mentén , kertek végében található igen kecses fa. Az akácot az egyik igazi magyar faként tartják számon. Magyarországra 1700-ban hozták be egy főúri birtok díszítő fájaként. Későbbiekben a homokos talaj megkötésére használták. Az akácfát nagyon sok területen tudják használni. Virágai kitűnő mézet illetve teát adnak. Fás szára, törzse faiparban hasznosak. Szerszámokat, karókat, hordókat készítenek. Nagyon jó minőségű tűzifa. Nagyon szívós fa. Számos olyan élőhelyi sajátosságot eltűr amelyet más növények nem képesek. Május-júniusban virágzik mely lehetőséget ad a méheknek a méz termelésében.

Az akác hosszú életű nagyon gyorsan növő fa. Lombozata egy- másfél hónap alatt alakul ki. Igen szárazságtűrő. Fagyérzékeny, fény és meleg igénye nagy. Virágai nagyok, fehérek és jó illatúak és finomak is. Használhatjuk teaként illetve akácméz formájában de a gasztronómia is szívesen használja ételek ízesítésére. Sütemények és saláták alapanyaga is lehet. A ni problémák kezelésére is nagyon alkalmas.

Gyógyhatásai: Virága igen hasznos. Főzete kitűnő köhögéscsillapító. Alkalmazzák migrénes fejfájásnál is. Kérge nagyon jó hatással van a gyomorégésre, nyombélfekélyre, székrekedésre.

A keleti orvoslás egyik leghatásosabb szere. Megerősíti az érfalat. Évszázadok óta használják visszerek illetve aranyerek gyógyítására. Hasznos még ödéma és vérszegénység kezelésére is. Alkoholos főzete hasznos görcsök csillapítására és epilepsziára. A bőr rugalmasságában is van szerepe.

Leveleit vizelethajtóként és vérnyomáscsökkentőként használják már ősidők óta.