Alma

A világon mindenhol kedvelt gyümölcs. Bárhol megél. A földön szinte minden kontinensen termesztik. Több mint 7000 fajtáját ismerik. Nagyon sok területen használják. Már a rómaiak is több féle almát tartottak számon. Több mitológiában is megemlítik.

A fa termése az alma. Gyümölcse gömbölyded alakú. Felső részén található a kocsány amivel az ághoz kapaszkodik. Alsó részén pár darab elszáradt csészelevél van. A zamatos gyümölcs húsát a viaszos héj veszi körül.

Az alma egészségünkre jótékony hatással van. Vitaminban és ásványi anyagokban igen nagyon gazdag. Nemcsak gyulladáscsökkentő és immunerősítő hanem hatékony hatása van a rák megelőzésében is. Kutatási eredmények azt is kimutatták hogy az asztma kezelésében is kiváló. Magas rost tartalma miatt serkenti a bél mozgását és ezáltal javítja az anyagcserét. Mint a székrekedés illetve a hasmenés is kezelhető vele. Kiváló a vesék tisztítására. Köszvény kezelésében.

Az almának használják virágát és gyümölcsét.

Virágát egyes gasztronómiai ételek díszítésére használják.

Gyümölcsét számos formában fogyaszthatjuk. Kiváló nyersen fogyasztva. Főzhetünk belőle kompótot, lekvárt, dzsemet. Főzhetünk belőle pálinkát. Aszalva díszíthetjük vele ételeinket. A magyar konyha számos almából készült süteményt tart számon. A háziasszonyok szívesen készítik el belőle ételeiket. A kicsi babák első gyümölcse szintén az ízletes alma.