Álombogyó

Az álombogyó inkább a trópusi vidékeken jellemző és őshonos növény. Élőhelyén megnőhet akár 1,5 m-re is. Ágai szőrösek. Levelei tojásdad formát alkotnak. Virágai zöldessárga színű. termése apró és vöröse.

Vannak egyéb elnevezései is. India ginzeng illetve téli cseresznye.

Gyógyhatása igen sokrétű. Anyagcsere fokozó és nyugtató hatása a legismertebb. A pajzsmirigy elégtelenségnél ezen belül az alul működésnél használják nagyon jó eredménnyel. Főleg a Hasimotó- kórban szenvedők érezhetik áldásos hatását. Súlyos műtétek illetve nagyobb betegségből lábadozó betegeknél alkalmazzák erősítőként.

Szorongásgátló. Csökkenti a depressziót, javítja az emberek önértékelését. Jótékony hatása van az immunrendszerre is. A gyulladásos folyamatokra is jó hatással van. Leggyakrabban az ízületi betegségre használják. Több tanulmány is bizonyítja jótékonyságát. Az álombogyó szedése javítja a mellékvesék fáradságát.

A nyugtató hatásra viszont vigyázni kell!!! Nagy mennyiségeben altató hatása van. A rosszul alvóknak is kitűnő a használata. Idegrendszeri problémákra is nagyon jó. Fáradékonyság esetén a növény gyökerét használják.

A rák gyógyításában is fontos szerepe van. A rákos sejtek szaporodását megakadályozza. Növekedésüket csökkenti. Tanulmányok az is bebizonyították hogy a daganat kezelések mellékhatását is tompítja.