Amerikai tőzegáfonya

Az Amerikai tőzegáfonya hazánkban nem olyan régen ismert. A 17. században hajósok vitték magukkal a Skorbu megelőzése miatt. Igen nagy mennyiségben fogyasztották. 1990-es években került Magyarországra. Észak- Amerikából volt őshonos a növény.

Örökzöld törpecserje átlagosan 10-15 cm magasra nő. Termése vörös és sárga színű. Hasonlít a vörösáfonyához. Gyógynövényként tartják számon. Termését még gyümölcsként valamint fűszerként is számon tartják.

A termés íze kissé fanyar. Húsa roppanós. Fanyar íze miatt igen kedvelt a gasztronómia területén. Használják joghurtok, sütemények illetve torták díszítésére. Desszertek és turmixok ízesítésére is szolgál.

A gyümölcs fagyasztásával ívóleveket készítenek. Ismertek az aszalványok illetve szárított változata is. Tea formában is használják. Íze kissé fanyar de ízletes.

Az Amerikai tőzegáfonya antioxidánsokban igen bővelkedik. Ezek az antioxidánsok védik meg a szervezetünket minden káros folyamattól. Bizonyos krónikus betegségektől is megvédi a szervezetet. Ilyen az érelmeszesedés, szívproblémák megvédi a vénákat és artériákat az úgymond rossz koleszterin lerakódásában. A rák kialakulásában is megelőzőként használják. Erősíti az immunrendszert. Jó hatással van az időskori memoriazavar korai kialakulásának gátlásában is.

Leginkább gyulladásgátló antibakteriális hatása ismert. Ezen jó hatása miatt húgyúti fertőzések kezelésénél használják igen nagy sikerrel.

Nagyon rossz evő emberek esetében illetve súlyos betegekben szenvedőknél étvágygerjesztőként is alkalmazzák.

A tőzegáfonyában nagyon sok a rost. Fogyasztásakor fokozza a teltségérzést. Diéta esetén is nagyon hatásos. Kalória tartalma alacsony. Az zsírégetésben is képes felgyorsítani.

Élénk színe miatt egyes országokban festék alapanyagaként is használatos.