Angyelika

Más néven angyalgyökér.

Európában magasabb hegyvidékek, havasi patakok mentén vadon terem. Szibériában őshonos az Angyelika. gyógynövényként és fűszernövényként is használják. Magyarországon főleg termesztik az Angyelikát. A középkorban már kolostorokban is termesztették mint fűszernövényt.

A Angyelika növény hosszú ujjnyi gyökere húsos, gyűrűzött, melyből csupasz szár nő ki. Levelei nagyok, sötétzöld színűek. A virágzat félgömb alakú és zöld színű. Az egész növény kellemes illatú.

A növénynek a levelét és a gyökerét gyűjtik. Ezeket a növényrészeket főzelékek, saláták, mártások ízesítésére használják. Kellemes és aromás illata miatt likőrök ízesítésére is használják.

Többféle betegség kezelésére alkalmasak.

  • emésztőszervi betegségekre mint gyomorkeserű, szélhajtóként használják. Kiváló még gyomorégés, emésztési zavar, haspuffadás, székrekedés, étvágytalanság, aranyeres bántalmak kezelésére is.
  • Tüdő eredetű betegségekre mint köpető alkalmas a váladék oldására.
  • Belsőleg izzasztó és tisztulást előidéző hatással van a kiválasztó szervekre. Sápadtságnál, vérszegénységnél, általános gyengeségnél, ideges fejfájásnál, elgyengüléssel járó idegbetegségnél, idült hörghurutnál, egyike a legkitűnőbb házikszereknek. ( 10 g 1/4 l vízre.)
  • Alkoholos vagy vizes kivonata a nemi éréskor fellépő görcsszerű epileptikus rohamok ellen jó szolgálatot tesz.
  • Külsőleg nedvedző ótvar, alszárfekély, reuma és köszvény eseteiben eredménnyel használható. Alkoholos kivonata kevés kámfor hozzáadásával elsőrendű bedörzsölőszer, de mint erősítőszer is bevált.
  • Gyökeréből készült főzetet mint idegnyugtató fürdőt ajánlják, különben is aromás gyökere a növényfürdők kedvelt alkotórésze.
  • Olaját mely az illatszer és likőrgyártás értékes anyaga.

Angyelikaszesz: Külsőleg és belsőleg is használhatjuk.

Termesztése: Az Angyelikát novemberben vetik magról és április májusban palántázzák. Tavasszal a palántázás során már az állandó helyére kerül. Ha csak a gyökere miatt termesztjük akkor nem szabad hogy a növény kialakítsa a magszárat. A virágát le kell vágni. A gyökeret ősszel szedik fel és mindig fagymentes helyen tárolják. Tisztítva és felszeletelve szárítják. Mivel szeretik a kártevők jól zárható edényben tárolható.

Nemcsak a gyökerét használhatjuk hanem minden egyes részét. Felhasználható a gyökere, szára , virága. Íze a zellerhez hasonlít.

Hátrányai: a növény nedve hólyagokat okozhat az érzékeny bőrön. A friss gyökér mérgező lehet. Erősítheti egyes gyógyszerek hatását. Ilyen a vízhajtók és esetleges lázcsillapító készítmények.