Ánizs

Más néven édeskömény, ánizsmag

Az édeskömény őshazája Ázsia nyugati fele illetve Afrika. A legrégebben használt gyógy- és fűszernövény. Már Egyiptomban is megtalálható volt de nemcsak gyógynövényként hanem fűszernövényként is. A görögök is megemlítik a füveskönyvükben. Európában csak a középkorban jelent meg. Már ebben a korban az ánizsból készült teát ajánlották a szülésen átesett és a tejtermeléssel küzdő asszonyoknak. Magyarországon termesztik nálunk nem őshonos. Az angoloknál annyira népszerű volt hogy adót is kivetettek rá.

Az ánizs növény fél méter magas, finoman barázdált és szőrözött száron három különböző alakú levél van, ernyőben végződő virágzatot hajt.

A népi gyógyászatban de a gyógyszeriparba a növény magját használják. Ritkábban a levelét és a gyökerét.

Használhatjuk édesen aromás olaját, illetve gyümölcsét. Elsőrendűen alkalmazható és ártalmatlan köptető, görcscsillapító, emésztést előmozdító és felmelegítő hatásánál fogva felhasználhatjuk a gyomor és mell elnyálkásodása folytán fellépő kényelmetlenségek megszüntetésére. A nyálkahártya kiválasztó mirigyeire hat.

Székrekedésnél és bélgörccsel járó emésztési rendellenességek esetében mely főleg a gyerekeknél szokott előfordulni, sikerrel rendelik, úgyszintén a gyerekeknél fellépő fogzási hascsikarásnál. Nagy mértékben csökkenti a felfúvódást mivel szélhajtó hatása van. Gyomorrontás és hányinger esetén is javasolt a fogyasztása. Csökkenti a gyomorfekély kialakulásának lehetőséget ugyanis csökkenti a gyomorsavat.

Olaját az asztmásoknak adják nyákoldó hatása miatt.

Népies szer a csuklás ellen, amikor a magját szétrágjuk. Alkoholos kivonata is jól alkalmazható az asztmánál.

A legtöbb hashajtó továbbá nyugtató teakeveréknek az alkotóeleme. Tejjel is készül. Ebben a formában köhögésnél használják.

Igen használatos és kedvelt ízesítője fog és szájvizeknek. A cukrászatban és likőrgyártásban is igen gyakori a felhasználása.

Igen nagy a gyulladáscsökkentő hatása. Mandulagyulladáskor zsályával és borsmentával kevert teafőzet használata jó eredménnyel jár. Az ízületi gyulladásokra is nagyon jó hatással van. Amikor szoptatós anyák isszák tejükbe jutva az ánizs a csecsemőt is nyugtatja.

Külsőleg is használják az ánizst. Szájöblítésre használják. Megelőzi a szájszagot és fertőtleníti a száj belső részét.

Rovarcsípésnél csökkenti a viszketést és segít a bőr megnyugtatását.

A népgyógyászatban használt alkalmazási módját az orvosi gyakorlat is átvette.

A konyhában is nagyon népszerű. A magjai nagyon kellemes ízűek. Felhasználják egyes sütemények, cukrászati készítmények, levesek, szószok ízesítésére.