Apró csalán

Az apró csalán egy negyedmétertől háromnegyed méterig megnövő egyéves növény. Levelei tojásdadok, 1-4 cm hosszúak, a féllemez közepéig vagy harmadáig karéjos-fogasak, a csúcsi fog nem hosszabb a többinél.. Minden levél hónaljában két füzér ered, melyeken a porzós és termős virágok keverten állanak.Füzérkéi rövidebbek, mint a levél nyele.

Előfordulása: Leggyakrabban gyomként tartják számon. Hazánkban parlagokon, utak szélén, irtásokban, erdőkben található.

Virágzása :Június-szeptember

Gyógyhatásai

Felsorolni is sok számos gyógyhatását. Az egyik legjobb vértisztító növény, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozottabb vízkiválasztásra serkenti, csökkenti a vér húgysavszintjét, ezért hatékonyan alkalmazható köszvény, ízületi gyulladások, reumatikus megbetegedés kezelésére. A régi módszert, hogy a fájdalmas végtagokat a csalán friss hajtásaival csapkodják meg, ma is alkalmazzák. Lázcsillapításra, vérszegénységre és kiütésekre is használjuk.

A vese- és hólyagkő képződésre hajlamosaknak érdemes rendszeresen csalánteát fogyasztaniuk, mert segítségével még idejében kiválasztódik a homok. Tisztító, összehúzó hatásának gyomor- és bélhurut esetén is hasznát vehetjük. Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.

A gyökeréből készült tea megakadályozza a prosztata rendellenes növekedését, növeli a vizelet mennyiségét, felére csökkenti a vizelési ingert, gyorsítja a vizeletáramlást. Vércukorszintet csökkentő tulajdonsága is van. Fokozza a szervezet ellenálló képességét. Allergiás betegségeknél is hatásos.

Gyűjtése: A levél gyűjtése történhetik oly módon, hogy a növény földfeletti részét sarlóval vagy kaszával levágjuk, s arról a leveleket egy ruhadarabba burkolt kézzel fosztjuk le; történhetik azonban úgy is, hogy ruhával beburkolt kézzel fosztjuk meg leveleitől az álló szárat. A begyűjtött levelet szellős padláson szárítják, de lehet napon, csakhogy akkor jóval világosabb színű lesz. Tavasszal a fiatal zöld hajtásokat szedik és megszárítása után teát készítenek belőle.

Gyógytea:

Reuma, köszvény, cukorbaj, vízkór, csalánkiütés, bőrkiütések, hólyaghurut, magas vérnyomás, gyomor- és bélhurut ellen, valamint vértisztítónak, vizelethajtónak, általános erősítőnek, gyomor- és bélvérzés és a köhögés csillapítására alkalmazható.

Gyökere vizelethajtó és prosztatabetegségek esetén jótékony hatásúak, hatásosan gyógyítja a bélpanaszokat, a hajhullást.