Apróbojtorján

Régies elnevezése párlófű

Hazánk éghajlatát igazán kedveli az apróbojtorján. Ezért nagyon sok helyen találkozhatunk vele. Ilyen helyek az utak mentén, erdős területeknél, dombos helyeken. De az apróbojtorján nagyon csodálatos növény és bárhol képes szárba szökkenni. Száraz homokos területek kedvel igazán.

Már az ókori Egyiptomban is ismerték áldásos hatását. A középkorig igen mágikus növényként tisztelték.

Mirigyektől pontozott szára 1 m magasra is megnő. Levelei hosszúkásak, fűrészesek fonákján szőrösek. Aranysárga virágai fürtökben fejlődnek. Termése horgas sörtével van borítva, így kapaszkodik az ember ruhájába vagy az állatok szőrébe ha mellette elhaladnak.

Gyógyászatban a fiatal és szárított növényt használjuk. Gyógyhatásai közé tartozik hogy kiváló máj és epe tevékenységet szabályozó. Húgysavas kórhajlamban és makacs reuma esetén fellépő nagy fájdalom estén a fürdőzíben ajánlják.

Vesekő és vesehomok képződésre hajlamos embereknek ajánlják mint megelőző szerként. Ha más gyógynövénnyel pl. árnikával vegyítjük akkor fehérfolyás kezelésére, csökkentésére is kiváló. Női vérzés csillapítására is használatos.

Egyes belszervi gyulladás kezelésére használják nagy sikerrel. Ilyen a gyomorhurut, hasmenés, és krónikus májgyulladás. Cukorbetegségben jól csökkenti a vízivási kényszert.

Felsőléguti betegségeknél ilyen a mandulagyulladás, rekedtség nagyon jó gyulladáscsökkentő. Mint elsőrendű torok és szájöblítő víz is ismeretes, amikor rendesen egyenlő rész zsályafűvel készül belőle főzet, melyet tengerihagymaszörppel szoktak ízesíteni. Mint garatgyulladás és mandulagyulladás és szájpenész esetén használatos
A csecsemők szájpenészénél az apróbojtotjánt mályvalevél és szamócalevél keverékéből készült főzettel öblítik.

Női vizeletinkontinencia illetve gyermekek ágybavizelésénél is hatékony.

A friss növény kellemes illatú, szárazon szagtalan, íze keserűen fanyar.