Árnika

Ismert nevei: kappanőr, angyalitalgyökér, anyagyökér, árnyékfű, hájvirág, luciánfű, máriafű, lúgfű, olasz utifű, szent jános virága

Az árnikának a földben maradó, vízszintes vagy rézsűt lefelé tovanövő szára van, melyet tőkének nevezünk. Ez a tőke 10 cm hosszú, 6—8 mm, ritkán 1 cm vastag, sárgás-barna színű, belseje fehér. Alsó oldalából apró fonálképű gyökerek indulnak ki. A földben maradó tőkéből indul ki a felálló 30—60 cm magas és 4—8 mm vastag szár, mely azonban csak egynyári és ősszel a levelekkel együtt elszárad. A szár szőrös és kivált felső részén dúsan be van rakva vöröses ragadós mirigyes szőrökkel; tetején 1—3 virágfejjel, fészket visel. A levelek a száron kettesével szemben állnak egymással; a legalsó két levélpár igen sűrűn áll egymás fölött minek folytán tőállású levélrózsát alkotnak.

Előfordulása: Nyirkos, főleg tőzeges, lápos havasi réteken található.

Hazánkban csak az északkeleti és erdélyi havasok kaszálóin található, ahol lehatol a havasalji tájig. Nyugatra Gömörmegyéig terjed, de szórványosan előfordul az ország nyugati részén és az alpok végső kiágazásain.

Gyógyhatása:

Gyomorfekély, vérszegénység, vizeleti zavarok, izzadás, reumatikus bántalmak, külsőleg sérülés, zúzódás, fagydaganat esetén alkalmazzák.

Az árnikának sajátságos, erős, de nem kellemetlen, kissé zamatos a szaga, íze csípős, keserű. Az árnika erősen izgató hatású. Sajátságos keserű anyagot tartalmaz. E mellett még kevés illanó olaj és gyantanemű anyag van benne. Az árnikát azelőtt nagyobb mértékben használták a gyógyászatban, mint ma. Azelőtt belsőleg és külsőleg is használták többféle baj ellen, most azonban belsőleg már nem használják. A virágaiból készült árnikatinktúra azonban még ma is nagy becsben áll a nép előtt, mely azt bedörzsölésre  és borogatásra használja. A gyógyfű kereskedésben az árnika minden része szerepel; leginkább keresik az árnika virágait, ellenben a leveleit ritkábban használják.

Gyűjtése: Az árnika tőkéjét és gyökerét tavasszal vagy ősszel ássák. A kiásott kisujjnyi vastagságú tőkéket megtisztítják a földtől és napos helyen gyorsan megszárítják. A virágok gyűjtésekor az egész virágfejeket szedjük.

Árnika ellenjavallat

A szekszviterpén laktonok az arra érzékeny egyénekben allergiás bőrreakciókat válthatnak ki, ilyenkor a készítmények további használata nem javasolt. Belsőleges alkalmazása kerülendő, mert nagyobb adagokban szívmegállást okozhat.