Bazsalikom

Más néven: németbor, királyfű

Indiai származású, megtalálható Ázsiában, Amerikában, és Afrikában. Ezen országok meleg éghajlatát kedveli a legjobban. Magyarországra a Római birodalom virágzása idején került. Azóta meghonosodott. Nagyon sok helyen termesztik. Megél kertekben és cserépen is. A Római birodalomban afrodiziákumként használták.

Gyökere kórószerű és elágazó. Szár magas kb. 50 cm magasra nő. Alsó része kopasz. Felső részén molyhos bokrosan elágazó. Levelei nyelesek és húsosak. A levél széle fűrészes és tojás alakú. Virágai laza álfüzért alkotnak. Színe lehet fehér vagy bíbor. Termése tojásdad alakú makkocska.

A növény virágos leveles hajtása adja a dorogot fűszeres fanyar szagú enyhén kesernyés. Júliustól augusztusig gyűjthető.

Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, szélhajtó hatása van. Idült bélrenyheség, haspuffadás régi népies gyógyszere. Gyakran használják tejelválasztás serkentő szerként is.

Nagyon jó hatással van az idegek nyugtatásában is.

Felsőlégúti megbetegedések esetén nagyon kiváló köhögéscsillapító és egyben gyulladáscsökkentő is.

Vízkórban szenvedő betegeknél nagyon hatásos vízhajtó.

Az ételek ízesítésére is használjuk. Paradicsomos, padlizsános ételek legkedveltebb fűszere. Finom ízt ad a hurkának és a sülteknek. Ízesíthetünk még vele salátákat, szószokat, mártásokat, savanyúságokat. Ízesítenek még vele üdítőket, szörpöket, likőröket.