Benedekfű

Népies neve: áldott bogáncs, pápafű

A Földközi tenger mellől származik. Ezeken a mediterrán helyeken vadon terem. Magyarországra a szerzetesek hozták Olaszországból. Egyes kolostorkertben termesztették. Hazánkban azóta is termesztik ezt a gyógynövényt.

A fél méter magasra növő növény ötfelé ágazó szárat hajt. A szár alul érdes , felső részén mirigyszőrökkel borított részt találunk. Hosszú szeldelt levelei lándzsa alakúak és tüskések. A virága sárga színű.

Közvetlenül a virágzás előtt gyűjtik az egész föld feletti növényt.

Az emésztőrendszer zavarainak kedvelt gyógyszere. Rendelik epe és májbajoknál, sárgaságnál, gyomor és bélbajoknál. A fűből forrázatot készítünk , mely által kitűnő háziszert nyerhetünk. Nagyon jó háziszer gyomorbetegség, gyomorégés, idült hurut és váltóláz ellen. Hatása enyhén kiválasztó, emésztést előmozdító. hasonló célra használatos a fűből készült alkoholos kivonat. Magját méhfolyásnál szokták használni.

Ideggyengeségnél is élénkítő, erősítő, a légzőszervek megbetegedései esetén eredményes.

Vesegyulladásnál nem szabad használni. Állandó és félbehagyó hőemelkedésnél javallva van.

Női bajoknak is kiváló gyógyszere, nagyon jó gyulladáscsökkentő.

Ott ahol a gyomrot az emésztést állandó és sok alkáliával rontották el, ezerjófűvel keverve elsőrendű eredményeket lehet vele elérni. Külsőleg az egész növény főzetét daganat, fagyás, sőt fekély, rákos daganat öblítésére ajánlják.

A teákat kellő körültekintéssel kell előkészíteni, mert nem mindenki tudja meginni keserűsége miatt. Sőt gyenge, érzékeny idegzetű embereknél rosszullétet, undort, hányingert is előidézhet.

Gyomor, bél és tüdőelnyálkásodásnak, májbetegségnek és hasmenésnek kitűnően bevált háziszere.