Borsmenta

Más néven: Angol menta

A különböző mentafajokat már több mint kétezer éve ismeri és használja az emberiség, azonban a ma legnagyobb jelentőségű borsmentát csupán 250 éve. Teáját a népi gyógyászat napjainkban is előszeretettel alkalmazza. Illóolajának és levelének leírását megtalálhatjuk a hazai gyógyszerkönyvben. Az élelmiszeriparban is nagy mennyiségben használják de fontos alkotórésze különböző kozmetikumoknak, fogkrémeknek is.

Magyarországon nagyon elterjedt. Vadon is megterem de hazánkban termesztik is. Jellegzetes illatú évelő növény. Kertekben is termeszthető a napos fekvésű, tápanyagban dús laza talajt szereti. Szaporítása ősszel gyökérsarjakból történik. Másképpen nem hoz életképes magot. Száraz időben öntözést igényel.

Gyökértörzse vékony elfásodó, belőle a talajban valamint a talaj felszínén futó indák fejlődnek. Szára 60-80 cm magas, egyenes, az ajakosokra jellemzően négyélű. Virágzata álörvökből összetett tömör füzér. A virágok színe fehér vagy rózsaszínes. Júliustól szeptemberig gyűjtik. Termése apró vöröses barna makkocska. A növény kellemes jellemzően mentolos illatú. A drogot a virágok megjelenése előtt gyűjtött szárított lomblevelek szolgálják. A drog nagyon sok ország gyógyszerkönyvében szerepel.

Hatásai: Nagyon jó szer az emésztési gondokra ilyenek a bélgörcs, szélhajtás. Serkenti az epetermelést, megakadályozza az epeképződést.

Kiváló étvágyjavító szer. Női gondolnál nagyon hatásos a menstruációs problémákra.

Enyhe érzéstelenítő hatása is van.

Alkalmazása: Teáját felfúvódás, gyomor és bélgörcsök gyomor és bélhurut, hólyaghurut, krónikus epehólyag bántalmak, fejfájás, torokfájás, rekedtség esetén fogyasztják. Hideg tea csökkenti a hányingert. Szeszes kivonata reuma és izomfájdalmak kezelésére szolgáló szerek alkotórésze. Illóolaja inhalálással csökkenti az orrváladékozást orrnyálkahártya gyulladást és légcsőhurutot. A mentol csökkenti a viszketési ingert. Ezen hatása miatt keverik különböző hintőporokba, kenőcsökbe. Migrénes rohamoknál a halántékba, tarkóba dörzsölve görcsoldó hatású.