Cékla

A cékla vagy más néven vörös répa. Kétnyári növény. Leginkább az északi mérsékelt övben honos és itt termesztett répaféle. Közeli rokona a cukorrépa és a takarmányrépa.

A gyökere változó méretű lehet és alakú lehet. Ilyen a tojásdad, kerek, vagy orsó alak. Ezt a gyökérzetet raktározó gyökérzetnek nevezzük. Ha ketté vágjuk az egész keresztmetszet sötétvörös színű. levelei a szár tövén fejlődnek. A levélszél ép, bodros és hullámos. Virágzata füzér alakú és sárgás zöld színű. A cékla színe vérpiros íze savas, kesernyés.

Hatása: Erősen lúgos kémhatású szabályozza a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Ezenkívül kiváló méregtelenítő és a fogyókúra fontos alkotóeleme. Fogyasztása fizikai és szellemi erőnlétet biztosít. Javítja az erőnlétet. Kálium tartalma fokozza az agy és az izmok teljesítményét. Vérképző emésztést serkentő májműködést fokozó és nagyon kiváló vízhajtó. Védelmet ad a prosztatabántalmakra, a cukorbetegségekre és a csontritkulásra. B- vitamin tartalma magas. Főként B1-B2-és B6 vitaminban. Ennek köszönhetően erősíti az idegrendszert.

A céklában vannak olyan alkotóelemek melyek szépítik a hajat és a bőrt, erősítik a kötőszövetet. Ezek az alkotóelemek a kalcium, szilícium, foszfor, magnézium. Nagyon nagymértékben védelmet nyújt a rákbetegségekben. Magas vastartalmát a szervezet igen jól hasznosítja. Vashiányos betegségben igen ajánlott. Ennek hatására elősegíti a vérképzést és egyensúlyban tartja a vérnyomást.