Cigánykártya

A cigányok akik vándorélete éltek többféle szakmával rendelkeztek. A férfiak közül voltak akik lovakat patkoltak vagy fazekas edényeket gyártottak. A nő többsége jóslással foglalkozott. Kártyát vetettek vagy tenyérből olvastak. A cigány asszonyok körében kártyázás természetes volt. A kártya vetés tudománya anyáról lányára szállt. Nagyon népszerű pénzkereseti lehetőség volt ez számukra. Így terjedt el ez a fajta jóslási forma teljesen az egész világon. Jóslásukban szerepet játszott a kártyán szereplő kép mondandója illetve a nők által jól ismert megérzésük is.

A régi idők képein azt láthatjuk, hogy a vándor életet élő cigányokat mindig valamilyen jóseszköz használatával ábrázolták. A jövendölés tudománya a cigányokhoz vezethető vissza. A cigány jósok mindig az adott területen ahol éltek az ott megszokott kártyából jósoltak. Magyar területen magyar kártyából. De ismert volt számukra a francia kártya vagy az egyszerű motívumos orosz kártya is. Ezekből jövendölték a szerencsét illetve a kérdező jövőjét.

A jövendölés tudományát nem nézték jó szemmel. Ha egy jóst elkaptak azon hogy jövendölt akkor szigorú büntetést kapott. Szemfényvesztés miatt akár börtönbüntetést is kaphatott. A vándor cigány asszonyok jóslásai nagyon ismertek és híresek voltak. Sok ember kereste őket tudományuk miatt. megtudták mondani számukra hogy milyen lesz a párjuk vagy hogyan fognak élni de legfőbb kérdésük az volt hogy meddig fognak élni.

Az ördög bibliája: A régi idők egyházi előljárói tiltották a kártya általi jövendölést. Az ördög bibliájának tartották. Eleinte titkolva jövendöltek de ahogy teletek az évek egyre jobban elterjedt lett. A 14. században jött Európába és eleinte játékkártya volt a funkciója. Később lett a jövendölés eszköze. Ahogy egyre elterjedtebb lett vásárok és egyéb vigasságok kedvelt eszköze. Mint jóslásra mint játékra használták. A mai napig a 32 illetve 36 lapos cigánykártyákat használják. A kirakási mód is számtalan lehet.

Személy szerint én ezt a kártyatípust használom. Számomra igen kedvelt. Egészen fiatalon tanultam meg azt a fajta jóslási formát.