Csalán

Európában nagyon elterjedt gyom és gyógynövény. Kb 60-80 cm magas csemete , merev tartású szárral kúszógyökérrel. Az egész növényen égető mirigyszőrök vannak. Levelei hosszúkásan szív alakúak, fűrészeltek, szintén mirigy szőrrel vannak tele. Érintésére mindig fájdalmas égető viszkető érzést kelt. Néha apróbb kiütések is keletkezhetnek. Kétlaki növény. Szinte mindenhol megtermő gyomnövény. Igen kedveli az üde és nedves erdős területeket, mocsaras vidékeket. Nitrogénban gazdag talajt kedveli.

A csalánnak felsorolni is nehéz annyi gyógyhatás van. A bőr az izom és ízület betegségeinél javallják. A reuma, köszvény, viszkető bórkiütés, vérszegénység, sápadtság, tejfakasztó, aranyér, cukorbaj, tüdőbaj, elleni szerek és vértisztító teák lényeges alkotórésze.

leveleiből készült tea hatásos vizelethajtónak a légzőszervek és tüdő elnyákosodásakor. Ebben az esetben a teából két csészével ajánlott fogyasztani.

Erősebb hatást vált ki a gyökeréből készült főzet. Vesegyulladásnál használatos. Az asztmás megbetegedéseknél is nagyon hatásos szer. Mézzel együtt kiválóan hat. Elnyákosodásnál kitűnő borogató és toroköblítő. Ma is használják megbénult végtagok reumás fájdalmaknál a csalánvesszővel való korbácsolást.

Egyes hajhullásos bajoknál illetve korpásodás esetén is használják.

Köszvényes betegnél a tea használata után csökken a húgysavszint.

Vesehomokra hajlamos betegeknél a rendszeres fogyasztása segít még idő előtt kiválasztani a homokot. Nagyon sok vitamint , ásványi anyagot többek között vasat tartalmaz.

A férfiak betegségénél a prosztata megnagyobbodást is segít megszüntetni.

Cukorbajosoknál nagyon nagy hatással csökkenti a vércukorszintet.