Csikófark

Ez a gyógynövény egy Ázsiából származik. De korai iratok azt is tartalmazzák hogy a Földközi-tenger vidékein is ismerték már. megtalálható Tirolban, Olaszországban. Hazánkban a szárazabb vidékek löszös talaján él meg. Gyakori előfordulása a Duna-Tisza köze, a Pilis hegységben. Nagyon nagy védelemben van. Értékes gyógynövény!

Egy fűféle cserje ami megnőhet akár 1 m magasra is. Ágai bütyökkel tagolt és hengeres. Színe zöld és a zsurlóhoz hasonlít. Virágzata barkás és piros színű.

A kínai gyógyászok már csaknem 5000 éve ismerik és alkalmazzák. Csak a növény szárát és ágát használják fel a gyógyításban nem az egész növényt.

Nagyon jó hatással van a vesére és ezáltal az érmozgató idegekre is ami által a vérerek összehúzódnak és a vérnyomás emelkedik, továbbá hat az izmokra és a vérerekre is. Hatás a tőle eltérő származású adrenalinéhoz hasonlít.

Vannak olyan allergikus megbetegedések amelynél javasolják. Szénanátha , nehézlégzés étrendi hiba folytán jelentkező csalánkiütésnél is használják. Kiváló gyulladáscsökkentő hatással bír.

Nagyon jó hatással van a légzőszervekre a tüdő izmainak görcsös állapotát megszünteti. Ezért nagyon jó hatással bír az asztmásokra.

Ha tejben főzzük meg akkor alkalmas a reumás betegek kezelésére is.

Egyes kutatások bebizonyították hogy a diétában is nagy szerepe lehet mivel étvágycsökkentő hatás van.