Csipkerózsa

Más néven Vadrózsa, Tüskefa, Bicskefa

Két méter magasra is megnövő bokor jellegzetes horgas tüskével élesen fűrészes levelekkel Perzsiából származik. Nálunk szinte mindenhol megtalálható. cserjés helyeken, erdők, kertek szélén.

Termése a csipkebogyó. Hámozva és szárítva kerül kereskedelmi forgalomba. Hatóanyaga: illóolaj, cseranyag.

Gyűjtése: Szeptembertől novemberig gyűjtjük. Az első őszi fagyok után érik be. Termésének színe nagyon változó. Az éretlen csipkebogyó színe narancssárga. Az érett gyümölcsé sötétvörös, íze édes.

A legismertebb hatása a magas C-vitamin tartalom.

A magjától megszabadított hámozott vörös színű termés elsőrendű szer vesekő elválasztására. Krónikus hólyaghurutnál vizelési zavaroknál vérvizelésnél hólyaggörcsnél erős főzetet készítünk belőle és azt napjába háromszor elfogyasztjuk. Enyhe vízhajtó hatása is van. A csipkebogyóból alkohollal és timsóval csipkegyogyóbor készül a fent említett bajok leküzdésére. A csipkebogyóbor főleg idősebb embernek kitűnően bevált háziszer a hólyag és a vese rendszertelen működésénél amikor egy kis pálinkáspohárnyit lehet elfogyasztani. A csipkebogyó dzsem vagy lekvár régről fogva használatban van a fent említett kényelmetlenségek enyhítésére. Érszűkület és érelmeszesedés esetén is nagyon jó hatása van. Nagy fokban erősíti az érfalakat. Erősíti a csontok erősségét.

Az érett magjától megszabadított csipkebogyót a cukrásziparban és háztartásban is felhasználják.