Életkori és élettani állapot szerinti javallatok és ellenjavallatok

A holizmus kifejezés (a görög „holos” szóból) a teljesség figyelembevételét jelenti. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. A holisztikus szemlélettel gyógyító szakember nemcsak a betegséget, a megbetegedett szervet, vagy testrészt, hanem a beteget gyógyítja, egészségét kívánja helyreállítani, fenntartani.Holisztikus szemlélet = egységes egész

Az ember életszakaszai:

Újszülöttkor (0-6 hétig)

-Kizárólag anyatejes táplálás

-Szükség esetén a gyógyszertári „csecsemő tea” készítése –natur formában, édesítés nélkül

Csecsemőkor (6. héttől-2 év)

-az ételek természetes íze a fontos, ne nyomjuk el fűszerekkel az étel ízvilágát

-Nem ajánlott:keserű, csípős savanyú, túl fűszeres, túl édes, túl sós –„túlzott ízek”

-Gyógyszertári, védjegyes készítményeket részesítjük előnyben

Kisgyermekkor (2-6 év)

-világosteát készítünk

-fokozottan ügyelve a gyógynövények tisztaságára, higiéniás rendszabályok betartás mellett!

-1 dl. vízhez a kávéskanál teakeveréket adunk

-illóolajat csak indokolt esetben, minimális mennyiségben párologtatunk: influenzás időszakban: citrom

Kisiskoláskor (6-10év)

-adagolás: felnőtt adagnak a felét használjuk

-ízjavítókat fokozatosan, enyhe formában adagolunk: méz, kamilla, bodza

-(szörp) menta, édesgyökér, citromfű

Serdülőkor (10-18 év)

-tekintettel a bőr fokozott faggyúkiválasztásra lehet a szervezetet méregteleníteni:belsőleg csalán tea, (tabletta)külsőleg: csalánból készült kozmetikumok, kamillatea

Ifjúkor: (18-20év)

-már majdnem felnőttkor

-papíron-az életvitelnek megfelelő teakeverékek

-mennyisségét, gyógytea fajtáját az életmód határozza meg

Felnőttkorszakaszai: (20-60 év)

-fiatal felnőttkor: 20-40 év

-középső:40-60 év

-öregkor: 60 -80 év

-A gyógytea mennyiségét, milyenségét az aktuális életmód, életvitel, egészségi állapot határozza meg

-Idős(öreg)kor (60-80 év)

Aggastyánkór: (80 év felett)

-Általában teljes ellátást, és felügyeletet igényel (vannak kivételek)

-„Második gyermekkor”

Fontos faktorok az idősödő korban:

-teljesítmény (intellektuális, munka, család), alkalmazkodás (kis és nagyközösségekhez)

-interperszonális kapcsolat (barát, család, intim)

-veszteségélmények (személy-és tárgyvesztések), pozicionális változások (motoros és egzisztenciális)

affektivitás –változások (modalitás, rigiditás, iniciatíva), élethelyzet változások,

(függetlenség-függőség)

-Az idős emberek kevés folyadékot fogyasztanak, nem érzik a szomjúságot: fontos a bőfolyadék bevitel, amit szeret, szívesen fogyaszt: csipkebogyó, citromfű, kamilla, hárs, borsmenta, kakukkfű.

Élettani állapotok

-Nemek szerinti csoportosítás: férfiak,nők

-testsúly megoszlása szerinti különbözőségek, elővigyázatosságok (túlsúly esetén nem adunk étvágyjavítót)

-adagolás mértékét mindig a testsúly kilogrammszerint javasoljuk

-figyelembe kell venni a legyengült szervezetet, a hosszantartó, súlyos betegség utáni lábadozásidőszakát-az estleges rehabilitációs tényezőket

-Meglévő, krónikus betegségek

-Rákos megbetegedés

-Epilepsia

-Inzulindepedens diabetes mellitus

„Áldott állapot”élettani változásai

Súlygyarapodás

-Aki gyermeket szeretne, már a fogamzás előtt legalább fél évvel próbálja meg elérni és a későbbiek folyamán megtartani a testmagasságának megfelelő testsúlyt. Aki kórosan túlsúlyos vagy sovány, a terhesség előtt beszéljen orvosával, és tegyen a normális súly eléréséért-A kismama a várandósság elején ne egyen két ember helyett. Táplálkozása legyen rost-és fehérjedús, de nincs szükség többletkalória bevitelére. 10-14 kg-os súly-gyarapodásnál többre semmiképp nincs szükség. Lényeg a fokozatos testsúlynövekedés. Sem a túlzásba vitt hízás, sem a kevés gyarapodás nem használ a babának, a mamának.

Hányinger

-A kismamák egy részének közérzetét, táplálkozását megnehezíti a hányinger, hányás, émelygés amely többnyire a terhesség negyedik-hatodik hetében kezdődik, a nyolcadik-tizenkettedik hét során a legintenzívebb, majd fokozatosan megszűnik. -Legkésőbb akkor, amikor a magzat megmozdul. -Sokan félnek ilyenkor az evéstől, az ivástól, mondván úgysem marad meg bennük semmi. A hányinger leküzdésére javasolt a gyakori kis étkezésekből álló étrend. Próbáljunk meg 2 óránként enni, osszuk kisebb adagokra az ételt.-A cukorban, zsíradékban gazdag táplálékok étvágycsökkentő hatásúak. Az ételektől való undor, más ételek megkívánása a hiedelmekkel ellentétben nem a szervezet táplálékigényét mutatja.

Gyomorégés

-Sokan panaszkodnak gyomorégésre, gyomortáji, vagy a mellkas felé sugárzó fájdalomra, amely rendszerint az esti lefekvés idején jelentkezik. -Enyhít a tüneteken,ha gyakrabban eszünk kis mennyiségeket, és lefekvés előtt két órával már semmit nem fogyasztunk, de ha úgy érezzük ennünk kel valamit a tej, aludttej, joghurt, kétszersült, száraz keksz enyhíti a panaszokat. -Tartózkodjunk a fűszeres ételektől, szénsavas italoktól, citromtól, narancstól, grépfruittól, gyümölcslevektől, alkoholos italoktól,mert fokozhatják a hányingert.

Székrekedés

-Sok kismama panaszkodik terhesség alatt székrekedésről, amit a bélmozgások lelassulása okoz, élelmi rostokban gazdag táplálkozással, bőséges folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk.-Egy időre abba kell hagyni a vas vagy vastartamú vitaminkombinációk szedését. Reggel ébredés után éhgyomorra kortyolgassunk el egy csésze langyos kamillateát vagy bodzavirág teát -Jó hatással van 2-3 szem előre beáztatott aszalt szilva fogyasztása vagy egy kiskanál lenmagpehely 1 kiskanál mézzel összekeverve. -A rostos gyümölcslevek enyhén hashajtó hatásúak.A panaszokat csökkentik a teljes őrlésűgabonát, zöldségeket,gyümölcsöket tartalmazó ételek. Kerüljük a sült ételeket.

Hangulatváltozások

-Érzelmi kavalkádidőszaka: öröm, boldogság, bizakodás, várakozás, türelmetlenség, félelmek, aggodalmak, kétségek-minden átértékelődik, más dimenzióba kerül-megváltozik a fontossági sorrend-Gyógyteák: citromfű, orbáncfű, levendula(ha szívesen fogyasztja a kismama)

Ésszerű testedzés

-Az egészséges terhesség új életstílust kíván-Fontos, hogy többet mozogjunk, sétáljunk, ússzunk, legyünk friss levegőn-Testben és lélekben is készüljünk a kisded fogadására-A terhesség, a szülés megterheli a szervezetet-Minél jobban felkészülünk rá fizikailag, annál könnyebben viseljük, és annál kiegyensúlyozottabban érezzük magunkat

Allergizáló lehet

-Fészkes virágzatúak (kamilla, körömvirág)-Apiterápiás termékek-virágpor-Egyéb, addig nem ismert allergizáló anyag (terhesség alatt érzékenyebba szervezet)