Füstike

A füstike más néven epefű az egész Európában ismert gyógynövény. Főként Nyugat és Közép- Európában honos. Szántóföldek mentés, szőlők között cserjésekben található meg. Mész szegény talajt kedveli nagyon. A mák félék családjából származik. Nem termesztett gyógynövény hanem vadon terme meg.

Íze nagyon keserű. Az egész növény kékes hamvaszöld színű a párta levelei vörösek. Virágzata fürt, sallangos levelei világosabb zöld színűek, mint a növény többi része.

Gyógytea főzésre használják. A tea elkészítésére a már megszáradt virágzó részeit használják.

A Füstikefű a világon az egyik legjobb vértisztító gyógynövény. Fokozza a vizeletkiválasztást, az emésztőnedvek és a bőr kiválasztását. Ebből kifolyólag alkalmas az emésztőrendszer Betegségeinek gyógyítására. Ilyen az máj, gyomor, és bélbajok olyan mint a gyulladás kezelésére. nagymértékben enyhíti az epehólyag illetve az epeutak gyulladásos betegségeit. Kiváló görcsoldó hatása van. Egyes bőrbetegségek mint a kiütésre is jó hatással van. Főzetét a mai napig használják idült ekcémás betegeknek. Sömörös betegek kezelésénél is jó hatást vettek észre. Ilyenkor a főzetet hosszabb ideig használják. A gyomor jól bírja még a hosszabb idejű használatát is.

Külsőleg használják gyulladt szem kezelésre illetve szemvörösségre is.

A népi gyógyászatban gyakran használták a növényt. Már az ókorban is ismerték áldásos hatását. Hasvízkór kezelésére és székrekedésre is javallott mert kiváló hashajtó.

Napjainkban próbálják áldásos hatását a rákgyógyításban is alkalmazni.