Görvélyfű

A görvélyfű inkább az Ázsiai országokban Szibériában őshonos gyógynövény. Magyarországra behozták és úgy termesztették. Erdőkben illetve erdő széleken, réteken található mérgező növény. A tápanyagokban igen gazdag ennek ellenére nedves talajt részesíti előnyben.

Akár 1 méter magasra is megnövő lágy szárú növény, évelő növény. Szára egyenes és nem ágazik el. levelei tojásdad alakúak és szélei fűrészesek. Töve vastag és elgumósodott. Termése toktermés. Június és július hónapban virágoznak. Virága buga virágzat. Alakja gömbszerű és sárgás illetve barnás színben pompázik.

A növény minden része mérgező. Mérgezést inkább a réteken legelő állatokon lehet észrevenni. Ennek tünetei az étvágytalanság, nyugtalanság, Ingatag járás, Gyomor és bélgyulladás, esetleg hányás, hasmenés. Előfordulhat hogy a réten legelész állat teje csökken vagy teljesen elapad.

A hagyományos gyógyításban azt tapasztalták hogy nagyon jó vízhajtó, és a szívműködést enyhe fokban serkenti. Egyes bőrbetegségek kezelésére is használják pl. ekcéma és pikkelysömör kezelésének kiegészítésére. Gennyes és gyulladt sebek kezelésére is nagyon jó hatással bír. Az aranyér kenőcsök alapanyaga. Gyulladt nyirokcsomók kiváló gyógyszere. Mivel erős gyulladáscsökkentő hatása van. A testen lévő duzzanatok, rándulások és sérülések borogatására is használják. Az ízületi megbetegedések gyógyításában is használatos. Az ízületi gyulladásokat enyhíti. Enyhe hashajtó ezért gyakran alkalmazzák. Egyes daganatok gyógyításában is szerepe van. Leggyakrabban azonban főzetéből készült borogatást részesítik előnyben.