Harmatfű

A harmatfüvet egy húsevő növénynek ismerik. A Föld szinte az egész Északi féltekéjén megtalálható. Mocsaras, lápos nedves területeket kedveli. Magyarországon ez a növény védett faj.

Évelő növény mely kifejezetten rovarokkal táplálkozik. Kb 5-20 cm magasra nő. Levelei keskenyek és szőrösek. Virágnak színe élénkvörös. levelein ragacsos anyag van mely cukrot tartalmaz és azzal csalja oda a rovarokat.

A harmatfüvet főleg felsőlégúti megbetegedés esetén használják kiegészítőkezelésként. Olyan esetben ha valakinek hörgőgyulladása illetve nagy erőltetett köhögése van mivel kiváló a görcsoldó hatása. Enyhe köptető hatás miatt is nagyon kedvelt. Ismerik az egyes kórokozók elleni hatását is. Régen a szamárköhögés egyik nagyon jó ellenszere volt. MA egyes asztmatikus betegségeknél is szokták javallani. Ha valakinek rekedtség alakul ki annak is javasolni szokták.

Az érelmeszesedés egyik gyógynövénye.

ha valakinek reggeli hányása van vagy epilepsziás roham alakul ki annak is jó hatással bír a harmatfű. Nagyon jó eredménnyel tudják kezelni.

Nagyon jó hatással van a tyúkszemre és egyes szemölcsökre is.