Ibolya

Az ibolya népies nevén vénuszvirág. Igen kedvelt és ismert virág. Európában és Ázsiában őshonos évelő növény.

Az ibolyának a gyökereiből indák nőnek. Hosszú nyélen lévő levelei szív alakúak. Virágai többszínű is lehet. Violaszín, fehér, rózsaszínben pompáznak.

A leggyakrabban erdők szélén cserjésekben található meg. Vadon nő. Vannak helyek ahol kertekben termesztik. Virágai kora tavasztól nyitnak.

Gyógyászati szempontból a levelét , a virágát és a gyökerét gyűjtik. Régen a középkorban a nehezen gyógyuló sebekre használták. A fekélyeket nagyon nagy hatással gyógyították az ibolyával. Felsőlégúti betegségeknél kiváló köptető hatása miatt gyakran javallják. Emésztési problémák esetén is szokták javasolni enyhe hashajtó hatása miatt. Más teák kiegészítőjeként is hatásos álmatlanság illetve fejfájás esetén. Sok olyan betegnek is javasolni szokták akinek ideges eredetű problémái vannak. Kiváló nyugtató hatása van.

Az ibolya tinktúrája reumatikus betegségeknél nagyon jó bedörzsölő szer. nemcsak a reumát kezelik vele hanem a köszvényes elváltozást is gyógyítja.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt otthoni szerként gyógyítja a torok és mandulagyulladást illetve a száj nyálkahártya elváltozásait is.

A gasztronómia területén is használják. Süte4méynek és italok kiegészítője.