Koriander

A koriander egy nagyon régen használt fűszernövény. Már az ősi időkben is gyakran használták. Eredeti élőhelye a Földközi-tenger térsége. Ma már nagyon sok helyen megterem. Magyarországon termesztik.

Több néven ismert igen közkedvelt fűszernövény. Más nevei cigánypetrezselyem, bolhafű. Kb m magasra is megnőhet szár elágazó, levelei összetettek. Virága fehér majd halványvörös ernyőt alkotnak. Nálunk a kereskedelemben a gyümölcse és az illóolaja kerül. Szinte minden része ehető. A leggyakrabban őrölt formában találjuk de a leveleivel is ízesítenek. Nagyon sok vitamint tartalmaz. Elsősorban A-C-K-vitamint de található benne sok ásványi anyag is.

Nagyon erős a méregtelenítő hatása. Kiváló hatása segíthet a szervezetbe jutott nehézfémek eltávolításában. Javító hatással van a májra, vesére, a tüdőre és a bőrre. Szabályozó hatása van a szívre, csökkenti a koleszterin szintet is. Nagyon sokszor javallják a magas vérnyomás kezelésében is. Megvédi a vérereket a káros hatásoktól is. Ilyen az érszűkület. Gyakran megvédi a beteget a stroktól is.