Lestyán

A lestyán vagy más néven orvosi lestyán eredetileg Ázsiából származik. Ma már hazánkban is elég elterjedt. Legtöbb helyen termesztik de vannak helyek ahol vadon is megterem. Régen az egyes falusi helyeken szinte mindenhol megtalálható volt nyers illetve szárított formában is. ha vadon keressük akkor leggyakrabban erdőszéleken félárnyékos helyeken találhatjuk.

A lestyán többéves gyógy illetve fűszernövény. Levelei összetettek , virága ernyős és sárga színű. Termése barna.

Az orvosi lestyán nagyon jó az emésztési zavarokra. Nemcsak segíti az emésztőrendszert hanem erősíti is. Kiváló étvágygerjesztő valamit csökkenti a hányingert , émelygést. Abban az esetben is javasolják a fogyasztását ha gyomorrontásban szenvedünk vagy nagyon sok lenne a gyomorsavunk. Nagyon jó és segítő a bélgázürítésben is.

Akkor is javallani szokták ha valamilyen húgyúti gyulladásban szenvedünk. Megelőzhetjük vele a vesehomokot, vesekövet. Vizelethajtó tulajdonsága miatt nagyon jól csökkenti az ödémát. Női bajoknál csökkenti a vérzés mennyiségét.

Fejfájás esetén is nagy segítség mert kiváló fájdalomcsillapító. Felső légúti gyulladások kezelésére is nagyon jó. Csillapítja a köhögést.