Meggy

A meggyet már az ókori birodalomban is igen nagyon ismerték. Eredeti élőhelye a Földközi -tenger térsége és Perzsiában is találtak meggyfákat. Egyre több helyen terjesztették és így került a Balkán vidékeire is. Nálunk Magyarországon és Erdélyben nagy kultusza van a meggy termesztésének. Szinte minden formában fogyasztják.

Nagyon gazdag vitaminokban. Többek között A, B1, És C- vitaminban. Az ásványi anyag tartalma is nagyon gazdag. Az emberi szervezet számára fontos ásványokat is tartalmazza. Ilyen a vas, cink, kálium, kalcium és magnézium. Ezek mellett flavonoidokat nagyon sokat találhatunk benne.

Számos gyógyhatását ismerjük. Az egyik ilyen a vírusellenes hatása. Ezt savanyú ízének köszönheti. Az antioxidáns hatása miatt segíti a vénák falának rugalmasságának megőrzését. Fájdalomcsillapító hatása is nagyon ismert főleg az ízületi fájdalmakat csökkenti, de a fejfájásra is jó hatása van.

Mivel számos ásványi anyagot is tartalmaz éppen ezért az egyik legjobb vértisztító. Nagyon nagy szerepe van a szívizom erősítésében és a szabályozza a szívritmust.

Jó hatással van a máj illetve a vese működésére, serkentőleg hat rá. Az emésztőrendszer normális működésében is nagyon nagy szerepe van.

Számos formában használjuk. Akár befőtt , lekvár vagy nyers formában.