OKI ÉS TÜNETI KEZELÉS A FITOTERAPIÁBAN

Fitoterápiás tanácsadás

Pszichoszomatikus megbetegedés:Lelki eredetű, testi tünetekben megnyilvánuló betegség. (pl. idegesség, izgalom által hasmenés).Egyszerre, egy időben több szerv is kórosan működhet: bőrelváltozások, emésztőrendszeri panaszok, nőgyógyászati problémák, allergia jelentkezhet

Szomatopszichés megbetegedés Fizikális, testi megbetegedés következtében kialakuló pszichés -lelki tünetek megjelenése. Az így létrejövő pszichés tünetek a már meglévő testi-fizikális tüneteket fölerősíthetik, rosszabbodhat az állapot. (pl. krónikus hörghurutnál, egy vírusos, vagy bakteriális fertőzés súlyosabb kórképet mutathat, emiatt bepánikol a beteg, nehezebben gyógyul).Nem lehet kettéválasztani az embert, és külön vizsgálni a testi (szomatikus), majd a pszichés (lelki) állapotát. Mindkettő szorosan összefügg, egymás meghatározói, és egymás kiegészítői, egységes egészként működik, holisztikus szemlélet.

A receptúra képzésnél úgy kell összeállítani a gyógynövény keveréket, hogy azokban a betegség okát is és egy időben a tünetét is szüntessük. Erre nagy lehetőségünk van, mivel nagyon széles a gyógynövények skálája.

Tipikusan pszichoszomatikus betegség a gyomorfekély(ulcus ventriculi).

Oki-tüneti kezelése a következő:

-a betegség oka az “ideges gyomor”, melyre a teakeveréken belül nyugtató hatású illóolaj hatóanyagát használjuk fel a komlónak.

-Mivel a gyomorfekély fájdalommal, esetenként görcsökkel is jár, ezért a nagy nyálkatartalmát felhasználva mintegy bevonó szerként használjuk az édesgyökeret tüneti teakomponensként.

-A gyomorfekély helyi gyulladással is jár, ezért a teakeverékbe a körömvirágot isbele kell tenni

-melynek flavonoid hatóanyaga az egyik legjobb gyulladáscsökkentő és hámosító hatással bír.

-a gyógyulási időt is célszerű gyorsítani, ezért a cickafark glikoproteidjét is hasznosítjuk gyulladáscsökkentésre, valamint a cickafark flavonoidját görcs és fájdalomcsökkentésre, illetve keserű anyagát hámosítás gyorsításra is felhasználhatjuk

-Az orbáncfű tovább erősíti a hámosodási hajlamot, mint tüneti kezelés a teakeveréken belül, ugyanakkor nyugtató hatásánál fogva az oki kezelésként adott gyógynövény komponenshez a Bürghi törvény alapján jelentős többlethatást biztosítunk

-Fokozhatjuk a hatékonyságot a nyers káposztalében lévő U vitamin adagolásával tudjuk fokozni.(anti ulcus hatás)

-Az öt részből álló gyógynövénykeverék célzottan oki és tüneti kezelést ad a pszichoszomatikus betegség esetén is.

Betegségcsoportonként alkalmazandó gyógynövények

Meghűléses megbetegedések esetén alkalmazható gyógynövények:

-A betegség a légutakat érinti.

-A nyálkahártyán mindig megtalálható kórokozók meghűlés esetén a légúti nyálkahártyákon elszaporodnak és gyulladást okozhatnak.

-A meghűléses betegségek megelőzhetők a szervezet védekező erejének támogatásával. Vitamin tartalmú drogok alkalmasak, illetve izzasztó hatású drogok is felhasználhatók, melyek egyben a szervezet káros anyagcseretermékeit is eltávolítják, ezáltal növelve a szervezet védekezőképességét.

-A légúti gyulladások az orr nyálkahártyáját érintik elsősorban, ahol a kialakult gyulladás a garat és a gége irányában terjed tovább. A torokban kaparó érzés jelentkezik és a mandulák is gyulladásba jöhetnek.

-jól használhatók az adsztringens(gyulladáscsökkentő hatású cseranyag tartalmú drogok (párlófű, cserszömörce)

-az orvosi zsálya, mely nemcsak cseranyag tartalma révén hat, hanem baktericid hatású illóolaja is segít a gyors gyógyulásban.

-ha a gyulladás a gégére is ráhúzódott rekedtség, illetve köhögés jelentkezik, ebben az esetben a kakukkfű alkalmazható.

-a köhögés száraz nyálkahártya esetében nagy nyálkatartalmú drogok adásával szüntethető (orvosi ziliz, martilapu)

-amennyiben a köhögés sok nyáklerakódás miatt következik be, úgy azáltal csökkenthető a köhögési inger, hogy a nyákot fellazítjuk a szappangyökér vagy kankalingyökér, vagy ibolyagyökér hatóanyagával.

A meghűlés gyógynövényei

-bodzavirág, bogyó, csipkebogyó

-mályva, hársfalevél, ibolyagyökér

-kankalingyökér, kakukkfű, martilapu, ökörfarkkóró

-szappangyökér, tüdőfű, útifű

-erdei fenyő illóolaj-eukaliptusz illóolaj, és citromfű illóolaj

Gyomor és bélbetegségnél alkalmazható gyógynövények

Elégtelen emésztés következményeképpen a belekben gázok keletkeznek, mely teltségérzéssel járegyütt

. -Ezeken a panaszokon segít az ánizs, kömény illóolaj tartalmú tea. -Az étvágyjavításra elsősorban a keserűanyagokat tartalmazó tárnicsgyökér és benedekfű alkalmas,

-valamint az aromás anyagokat is tartalmazó kálmos gyökér, illetve a csípős anyagotis tartalmazó gyömbérgyökér. Ebben az esetben mindig az étkezés előtt legalább fél órával kell elfogyasztani édesítés nélkül

-Gyomor-bélrendszeri probléma a hasmenés is, melynek alapvető szabálya az, ha fertőzött étel okozta a hasmenést, akkor annak eltávozásáig nem szabad beavatkozni.

-Egyéb okok miatt bekövetkező hasmenés esetén adsztringens (összehúzó) hatású cseranyag tartalmú gyógynövényekkel kell a hasmenést megszüntetni (apróbojtorján).

-Gyomornyálkahártya hurut esetében gyulladáscsökkentő kamilla adásával és édesgyökér védőhatásának kihasználásával tudunk védekezni.

Székrekedés esetén elsősorban az antraglikozid hatóanyagot tartalmazó kutyabenge és szennalevél adagolása a célszerű

-Erős hatású szerek, ezért menstruáció esetén ellenjavallt

-Tartós, nem körültekintő alkalmazásuk során káliumhiány is felléphet, melynek szív

-keringés rendszerben negatív következményei lehetnek

-Tilos alkalmazni szoptatás alatt, mivel az anyatejbe is bejut és így a csecsemő hasmenését is okozhatja

.-Tilos az alkalmazása terhesség esetén is, mivel görcsöt okozó hatásánál fogva vetélést okozhat!

Gyomor és bélbetegségek esetén alkalmazható gyógynövények

-angyalgyökér, benedekfű

-ezerjófű, fehérüröm, kálmos gyökér-majoranna, szurokfű, tárnicsgyökér

-ánizs, bazsalikom, kömény, édeskömény

-kapor, menta, édesgyökér, kamilla, kutyabengekéreg, szennalevél

-apróbojtorján, áfonya, libapimpó

-szederlevél, kökénybogyó-rebarbara gyökértörzs

Máj és epeműködést befolyásoló gyógynövények

-A máj a közti anyagcsere legfontosabb szerve és így nagy szerepe van a méregtelenítésben is. Amennyiben a máj megbetegedése bekövetkezik, úgy májvédő gyógynövénnyel kell a májon segíteni.

-A szilimarin tartalmú máriatövis erre a legalkalmasabb Az epeműködés zavarainak kezelésében is hatékonyak a gyógynövények-a menta, katángkóró, nagybojtorján, gyermekláncfű gyökér

Máj és epeműködés gyógynövényei(főleg a keserűanyagtartalmúak)

-borsosmenta, borsosmenta illóolaj

-homoki szalmagyopár, katángkóró, ezerjófű, articsóka

-gyermekláncfűgyökér, nagybojtorján, máriatövis, fehér üröm, tárnics