Zsíros olajat tartalmazó drogok jellemzése és fő felhasználási területek

Zsírok –zsírolajok tartaléktápanyagok. Kedvezően befolyásolják a zsíranyagcserét, a koleszterin szerepét egyes életműködéseknél vagy kórfolyamatokban. A magvakban 30-50%-os arányban halmozódnak fel, ezekből sajtolással állítják elő. Sárga színüket a karotionidoknak köszönhetik. Zsíros alapú kenőcsök készítésére szolgálnak. A lenolaj (Oleum lini) kedvezően befolyásolja a bőr életműködéseit, egyes kóros folyamatait, F-vitamin hatást fejt ki. Huzamosabb, magasabb hőfokon történő melegítés során az esszenciális zsírsavak a megfelelő telített vegyületekké alakulnak át,elveszítik értéküket.

Zsírokat, olajokat tartalmazónövények

-fehérmustármag, feketemustármag, kukorica, kender

-lenmag, napraforgó, repce

-ricinus, szerecsendió, szezámmag, olivabogyó

Diófélék

Az olajos magvak a gyümölcsök családjának önálló képviselői. Víztartalmuk alacsony, viszont magas fehérje és zsírtartalommal rendelkeznek.A magvak olajának zsírsav-összetétele kiváló hatású az érrendszerre, számos bőrtápláló készítmény alapanyaga. Hátrányuk: viszonylag gyorsan avasodnak. A vegetáriánus étkezés alapját képezik.Az olajokon kívül C-, E-, B vitamint, számos ásványi anyagot (káliumot, magnéziumot, foszfort, vasat) tartalmaznak.

Kesudió

-kemény héj veszi körül, a diót kétszer kell pörkölni a mag kinyeréséhez.Íze különösen lágy, enyhén édeskés.

Pisztácia

-Mezopotámia meleg folyóvölgyeiből származik. Hazánkba a legtöbbet Törökországból importálják.

Pekándió(Carya illinoensis)

-magja gazdag zsírsavakban, egzotikus illatú. A dióhoz hasonlóan felhasználhatjuk édességekhez.

Paradió szülőhazája Brazília (Bertholletia excelsa).

-Termése kókuszdióra emlékeztető illatú, ízét pedig a mandulához hasonlítják. Az olajos magvak közül a paradiónak a legmagasabb az energiatartalma.

Makadámdió(Macadamia ternifolia).

-Gömb alakú, krémfehér diómagjának íze hasonlíta paradióhoz. Az ínyencek kedvenc diófajtája, mivel pirítva igen intenzív az íze. Dél-Amerikai a földimogyoró(Arachis hypogaea), amely a világ egyik legfontosabb olajnövénye. A földimogyoró-olajjal sütni is lehet, mivel magas hőmérsékletre is hevíthető.

Kókuszdió(Cocos nucifera)

-a hajótöröttek megmentője, szinte az összes trópusi szigeten megterem. Belsejét a kókuszdió húsa és a kókusztej tölti ki, amely rendkívül tápláló.

Szerecsendió (Myristica fragrans)

-inkább fűszer. Mivel myristin nevű, bódító hatású anyagot tartalmaz, ezért egyszerre csak kis mennyiségben használjuk.